19o Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο,«Όψεις του Κόσμου»

09-12 Αυγούστου Σαλαμιού, Πάφος


Όταν η πραγματικότητα μοιάζει με δυστοπικό σενάριο, ελπίζουμε στην τέχνη Σε έναν κόσμο που φοβάται, πάλλεται και αλλάζει αναζητώντας τρόπους να ανθίζει κοιτώντας προς το φως, το καλλιτεχνικό animation καταθέτει την ελπίδα του.  Κάτω από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, όπου σχεδόν όλα τα υπόλοιπα φεστιβάλ σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν ζωντανά αλλά μόνο διαδικτυακά, το Κυπριακό Φεστιβάλ λόγο της υπαίθριας του φύσης, μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε στην διοργάνωση του ζωντανά με κοινό. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, η διοργάνωση δεν θα δεχθεί φέτος διεθνείς καλεσμένους όπως ήταν καθιερωμένο τόσα χρόνια. Αυτή η όμορφη κοινότητα ανθρώπων, από όλο το φάσμα της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής δημιουργίας, εξελίσσεται και μεγαλώνει, έχοντας στον πυρήνα της ως σημείο αναφοράς, την τέχνη του καλλιτεχνικού animation. Αυτή η κοινότητα εισέρχεται φέτος στα 19 χρόνια παρουσίας και αλληλεπίδρασης στον τόπο μας, με μια παράλληλη διεθνή πορεία και αναγνώριση στον διεθνή χάρτη της τέχνης του animation. 

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί και φέτος στην πανέμορφη και φιλική κοινότητα της Σαλαμιούς στην επαρχεία Πάφου σε ένα καινούργιο χώρο στο ύψωμα του χωριού κάτω από αιωνόβια κυπαρισσόδεντρα και με υπέροχη θέα από τον ποταμό διάριζο μέχρι το Τρόοδος. Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή και το Κέντρο Νεότητας Σαλαμιούς. Θεσμικός Χορηγός οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ και Χορηγός Βραβείων η Τράπεζα Κύπρου.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν, το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ παρουσιάζει μια επιλογή από τις κορυφαίες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά animation από όλο τον κόσμο, σε ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα διεθνούς κύρους που ελπίζουμε να φανεί και φέτος αντάξιο των προσδοκιών του κοινού που το έχει αγαπήσει. 

Συγκεκριμένα φέτος διαγωνίζονται συνολικά 55 ταινίες, σε 3 διαγωνιστικά προγράμματα, Διεθνές και Εθνικό (Κυπριακό) καθώς επίσης μερικές από τις ωραιότερες παιδικές ταινίες των τελευταίων δύο χρόνων σε ξεχωριστό παιδικό διαγωνιστικό. 

Μεταξύ άλλων φέτος συμμετέχουν με ταινίες οι πολυβραβευμένοι διεθνείς δημιουργοί Theodore Ushev, Stuart Pound, Elisabeth Hobbs, Kaspar Jancis, Steven Subotnic, Atushi Wanda, Simone Massi, Konstantin Bronzit κ.α.

Στο φετινό Κυπριακό διαγωνιστικό πρόγραμμα φέτος συμμετέχουν με ταινίες τους 10 Κύπριοι δημιουργοί μεταξύ των οποίων οι διακεκριμένοι σε προηγούμενα Φεστιβάλ Αναστασία Μούγη, Μιχάλης Παπανικολάου και Ελένη Χανδριώτου. Στο πρόγραμμα θα διαγωνιστούν επίσης τέσσερις ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ΥΠΠΑΝ για τη δημιουργία 3λεπτων ταινιών με θέμα την Πανδημία. Το Κυπριακό διαγωνιστικό είναι μια καλή ένδειξη για την πρόοδο που επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια στο Κυπριακό Animation, αλλά και τον σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο που διαδραμάτισε το Φεστιβάλ τα τελευταία περίπου 15 χρόνια.

Στο παιδικό πρόγραμμα οικογένειες, γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν την καλύτερη ταινία της επιλογής τους συμμετέχοντας στην ψηφοφορία του βραβείου κοινού. 

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών μέρος της Θεματικής Animation και Σύγχρονη Τέχνη δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγο της πανδημίας. Οι προβολές με ταινίες της θεματικής όμως θα πραγματοποιηθούν κανονικά με τη μορφή παράλληλου προγράμματος, χωρισμένου σε δύο ενότητες. 

Η φετινή κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τρείς Κύπριους διακεκριμένους καλλιτέχνες: Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της στέγης σύγχρονου χορού Λεμεσού Αλέξη Βασιλείου, τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Σταύρο Παμπαλή και την πρόεδρο της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου και σκηνοθέτη Έλενα Αλωνεύτη.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με συναυλία του κυπριακού σχήματος Monsieur Doumani την Κυριακή 9 Αυγούστου. Την Δευτέρα 10 Αυγούστου θα ακολουθήσει μια συναυλία με το Jazz Quartet με τους Μάριο Χαραλάμπους (Σαξόφωνο), Μάρκο Μαυρομιχάλη (Κιθάρα), Κυριάκο Κέστα (Κοντραμπάσο) και Νικόλα Τσαγγάρη (Τύμπανα). 

Την Αφίσα της Φετινής διοργάνωσης σχεδίασε η κροατικής καταγωγής διακεκριμένη καλλιτέχνης Lucija Mrzljak

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στους ανθρώπους και θεσμούς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και κάνουν το όνειρο κάθε χρόνο πραγματικότητα. 

Αναλυτικά η φετινή επιλογή του προγράμματος ταινιών:

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

(επιμέλεια προγράμματος/επιλογή ταινιών: Γιώργος Τσαγγάρης)

Adonis and the Lockdown Tactics, Adonis Archodtides, Cyprus 2020