3o Φεστιβάλ AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΥΠΡΟΥ

10-13 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 3ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (σε συντομογραφία ως Φεστιβάλ Α.Ε.Ι.2020) θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ, το ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, το ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ, η ΑΡΧΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNESCO ΚΥΠΡΟΥ, το Γραφείο της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ στην Κύπρο και το ΡΙΚ ως επίσημος χορηγός επικοινωνίας.

Το τετραήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 περιλαμβάνει 24 αρχαιολογικά και εθνογραφικά ντοκιμαντέρ από την Κύπρο, Αυστραλία, Χιλή, Τσεχία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Λίβανο, Τουρκία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Φέτος θα έχουμε τη χαρά (και κορονοϊού επιτρέποντος) να φιλοξενήσουμε έξι ξένους σκηνοθέτες, των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ μας. Προέρχονται από τον Λίβανο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Γαλλία και την Τουρκία.

Το Φεστιβάλ ΑΕΙ 2020 επίσης παρουσιάζει μια καινοτομία. Θα αποτελέσει το πρώτο υβριδικό Φεστιβάλ κινηματογράφου στην Κύπρο. Δηλαδή, εκτός από την προβολή των ντοκιμαντέρ στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, θα προβάλλονται παράλληλα και διαδικτυακά, μέσα από ειδική πλατφόρμα που έχουμε μισθώσει. Με αυτό το τρόπο το Φεστιβάλ ΑΕΙ 2020 αποκτά διεθνή διάσταση.

Το πρόγραμμα του ΦΕστιβάλ ΑΕΙ2020 περιλαμβάνει:

Κινηματογραφικές προβολές μεταξύ 6:00 και 11:00 μ.μ. στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τον κυκλικό κόμβο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Για όσες προβολές θα παρευρίσκονται οι σκηνοθέτες, θα ακολουθεί σύντομη συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό. Επίσης μετά την προβολή του 20λεπτου ντοκιμαντέρ ΠΗΓΑ, ΕΙΔΑ, ΑΚΟΥΣΑ της ελλαδίτισσας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας Μαίρης Μπούλη, με θέμα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στα Μουσεία της Ελλάδας, θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Η προσβασιμότητα των ατόμων ΑμεΑ στα Μουσεία και εκθεσιακούς χώρους στην Κύπρο". Θα προσκληθούν εκπρόσωποι Συνδέσμων Αναπήρων και Έφοροι Μουσείων για να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.

Εκτός από τα πιο πάνω, κατά τις τέσσερεις ημέρες του Φεστιβάλ ΑΕΙ2020, θα έχουμε τις πιο κάτω πολιτιστικές δράσεις:

Δυο εκπαιδευτικές εκδρομές με την συνοδεία ξεναγών. Η πρώτη εκδρομή που θα γίνει Παρασκευή 11/9 περιλαμβάνει ξενάγηση σε σημαντικά γεωλογικά σημεία που ανήκουν στο Γεωπάρκο Τροόδους. Η δράση αυτή γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Η δεύτερη εκδρομή που θα γίνει την Κυριακή 13/9 περιλαμβάνει ξενάγηση σε τρεις αρχαιολογικούς χώρους που ανήκουν στην Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη του Υφυπουργείου Τουρισμού και γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Επίσης δυο ενδιαφέρουσες φωτογραφικές εκθέσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η πρώτη ανήκει στον Mustafa Ongun, Τ/Κύπριο καλλιτέχνη φωτογράφο και η δεύτερη στο Τμήμα Δασών με σπάνιες φωτογραφίες από το Αρχέιου του.

Κατά το Σ/Κ 12 και 13/9 θα έχουμε τέσσερα διαδραστικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών και αφορούν την αρχαιολογία, το περιβάλλον, τις τέχνες και την μουσική παράδοση. Τα εργαστήρια στηρίζει το ΠΙΤΚ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το φετινό Φεστιβαλ δε θα μπορούσε βεβαίως να μην περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στους επαγγελματίες του κινηματογράφου, όπως πράττει κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 12/9 θα έχουμε ένα master class με τον βετεράνο Ελλαδίτη σκηνοθέτη Δήμητρη Τράγγαλο με θέμα" το μοντάζ στο ντοκιμαντέρ", παρουσίαση από τον Δρ. Στέλιο Στυλιανού, επικεφαλής του γραφείου της Δημιουργικής Ευρώπης στην Κύπρο, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του υποπρογράμματος MEDIA του προγράμματος της Ε.Ε. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, και ένα εργαστήριο με θέμα την τεχνική του pitching με τη διακεκριμένη Σλοβάκα σεναριογράφο και παραγωγό, Michaela Sabo. Στα πλαίσια του εργαστηρίου, η κα Sabo, εκτός από την παρουσίαση της, θα έχει ημίωρες συναντήσεις με έξι σκηνοθέτες παραγωγούς που έχουν κάποιο έργο σε ανάπτυξη και το οποίο ανήκει στην κατηγορία ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών ή και μυθοπλασίας, και που ενδιαφέρονται να την συμβουλευτούν. Επισυνάπτεται σχετική πρόσκληση.

Κα