top of page

Αφιέρωμα στον Κυπριακό Κινηματογράφο

Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή κινηματογραφική διοργάνωση της χρονιάς είναι γεγονός! Από τις 20 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου, το ανοικτό θέατρο του Σκαλιού Αγλαντζιάς μετατρέπεται σε ένα ευρύχωρο θερινό σινεμά και υποδέχεται το Aφιέρωμα στον Kυπριακό Kινηματογράφο. Οι προβολές διαρκείας, οι οποίες συνδιοργανώνονται από τον κινηματογράφο Pantheon και την STS events, περιλαμβάνουν 26 ταινίες 22 Κυπρίων σκηνοθετών, μεταξύ αυτών και πολλών που έχουν διακριθεί διεθνώς. Το Αφιέρωμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ενώ υποστηρίζεται από τον Δήμο Αγλαντζιάς, την Ένωση Σκηνοθετών και την Ένωση Ηθοποιών Κύπρου.

Η απόφαση για την διοργάνωση του αφιερώματος βασίστηκε αφενός στην ανάγκη να στηριχθούν οι Κύπριοι σκηνοθέτες σε μία περίοδο που, λόγω των αναγκαστικών περιορισμών που επέβαλε η υγειονομική κρίση, χαρακτηρίζεται από κινηματογραφική και εν γένει πολιτιστική ανομβρία.

Αφετέρου, το αφιέρωμα διαρκείας στον κυπριακό κινηματογράφο προσφέρει στο κυπριακό κοινό τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει κάτω από τον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό ταινίες όλου του κινηματογραφικού φάσματος (μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ), με την Κύπρο και τους δημιουργούς της στο επίκεντρο. Η μοναδική αυτή ευκαιρία γνωριμίας ή εκ νέου συνάντησης με παλιότερες, πρόσφατες ή και νέες ταινίες αποτελεί, επίσης, μια ιδανική αφορμή εξόδου μετά από την πολυήμερη αναγκαστική κατ ́ οίκον παραμονή.

Η επιλογή των ταινιών είχε ως κριτήριο την αυθεντικότητα, την αισθητική, την πρωτοτυπία και την καλλιτεχνική ειλικρίνεια των δημιουργιών, μακριά από αγοραίες επιδιώξεις. Για αυτό και οι

διοργανωτές εκφράζουν την υπερηφάνειά τους για την φιλοξενία σημαντικών δημιουργιών και

κινηματογραφιστών όπως: «Beloved Days» του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη, «Το Αγόρι στη Γέφυρα» του Πέτρου Χαραλάμπους, «Committed» της Στελάνα Κλήρης, «Family Member» του Μαρίνου Καρτίκκη, «Fish ’n Chips» του Ηλία Δημητρίου, «Kalabush» των Άδωνι Φλωρίδη & Θεόδωρου Νικολαΐδη, «Missing Fetine» της Yeliz Shukri, «PAUSE» της Τώνιας Μισιαλή, «Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη, «Small Crime» & «Κάτω από τα Άστρα» του Χρίστου Γεωργίου, «Smuggling Hendrix» του Μάριου Πιπερίδη, «Κιμμέρια» του Σάιμον Φαρμακά, «Τα Μαγικά Φασόλια» του Θήο Παναγίδη, «Δρόμοι και πορτοκάλια» & «Μπαρ» της Αλίκης Δανέζη-Knutsen, «Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής» του Πανίκκου Χρυσάνθου, «Λουλούδια και Σφαίρες» των Πανίκκου Χρυσάνθου & Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, «Ο δρόμος για την Ιθάκη» του Κώστα Δημητρίου, «Οικόπεδο 12» του Κυριάκου Τοφαρίδη, «Σε τούτο το καρτέρι» της Άννας Τσιάρτα, «Το Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, «Το τάμα» & «Φωτογραφική Μηχανή Σωστά Κανονισμένη» του Ανδρέα Πάντζη, «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου. Το πλήρες πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες προβολών θα ανακοινωθεί άμεσα.

Στις 20 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του αφιερώματος, θα τιμηθεί η παρακαταθήκη του προσφάτως αποβιώσαντος σημαντικού Κύπριου σκηνοθέτη Χρήστου Σιοπαχά και θα προβληθεί η ταινία του «Η κάθοδος των εννιά». Την έναρξη του Αφιερώματος θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημειώνεται ότι κάθε μέρα θα προβάλλονται δύο ταινίες τις οποίες το κοινό θα μπορεί να

παρακολουθήσει με ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο 10€, ενώ η γενική είσοδος θα είναι 6€. Το σχετικά χαμηλό κόστος εισιτηρίου αποτελεί άλλο ένα δεδομένο που συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού της διοργάνωσης, τη γνωριμία του κοινού με τους Κύπριους κινηματογραφιστές. Η προσέλευση του κοινού αλλά και όλη η διοργάνωση θα συμμορφώνεται πλήρως με όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη μη διασπορά του COVID-19.


Πληροφορίες: 22675787 I pantheon-theatre.com I www.facebook.com/pantheontheatre1

Προπώληση εισιτηρίων: soldoutticketbox.com
19 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page