top of page

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Λευκωσία, 7 Απριλίου 2020


Τη στιγμή που η άνοιξη του 2020 ανακοίνωνε την άφιξη της, ολόκληρο το νησί κλειδώθηκε στο σπίτι. Αποσυνδεδεμένοι από φίλους, οικογένεια και τον έξω κόσμο ψάχνουμε, ακόμα και με παράθυρα ανοικτά, για μια ανάσα καθαρού αέρα. Και τη βρήκαμε στην τέχνη. Ο λάτρης του ρομαντισμού και των σκοτεινών ντοκιμαντέρ, ο εραστής των κωμωδιών, ο αναζητητής της συγκίνησης, ξεθάβουν αγαπημένες ταινίες, μοιράζονται βίντεο, μουσική και τέχνη μετατρέποντας τη θλίψη σε ομορφιά. Αυτά είναι τα έργα μας. Όλων εμάς που δημιουργούμε τέχνη. Αυτά είναι τα έργα που μας κρατούν συντροφιά για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες και μονότονες στιγμές μιας ατελείωτης καθημερινότητας.


Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού γρονθοκοπεί τις βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε μια από τις ομάδες επαγγελματιών που πλήττεται ιδιαίτερα. Οι πλείστοι εργαζόμαστε με συμβόλαια μικρής διάρκειας που δεν ανανεώνονται και παρόλο που δεν μπορούμε να δουλέψουμε με τα υφιστάμενα μέτρα, δεν μας περιλαμβάνουν στους τομείς όπου υποχρεωτικά αναστέλλονται οι εργασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βοηθηθούμε από τα μέτρα της κυβέρνησης.


Για πόσο καιρό θα αντέξουμε χωρίς εισόδημα; Πώς θα καλύψουν οι μικρές εταιρίες τα έξοδα τους; Τι θα γίνει με τα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει έξι μήνες εργασίας και δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα; Τι θα κάνουν τα άτομα που δεν μπορούν να αιτηθούν το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα; Αν κάποιος αντιμετωπίζει εργασιακές διαφορές, για πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει χωρίς εισόδημα;


Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν ασφαλίζουν συνεργεία και ηθοποιούς για την πανδημία. Ποιος θα εγγυηθεί την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων; Οι ταινίες μας έχουν ακυρωθεί και αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν θα μετατεθούν πολύ αργότερα...άγνωστο πότε. Τι θα απογίνουν οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες οι σεναριογράφοι, διευθυντές φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέρ, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, ειδικοί σπέσιαλ και ψηφιακών εφέ, μακιγιέρ, κομμωτές, ηλεκτρολόγοι, ηχολήπτες, οπερατέρ, boomen, αμπιγιέρ, φροντιστές, μακινίστες, κατασκευαστές σκηνικών, κολορίστες; Δεν μπορούν να μείνουν άνεργοι.


Σε μια δυνατή οικονομία, οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν σε ένα αξιόλογο ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ενός κράτους αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι τομείς της τέχνης και του πολιτισμού είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις οικονομικές επιπτώσεις σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Με τις ακυρωθείσες δημόσιες εκδηλώσεις και τις πηγές εσόδων για οργανισμούς και μεμονωμένους καλλιτέχνες, να μειώνονται δραματικά, είμαστε μεταξύ των πλέον επηρεασμένων τομέων. Ζητούμε λοιπόν τη στήριξη της πολιτείας με τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν άμεσες δυσκολίες να μπορούν να στηριχθούν άμεσα.


Γιατί να μην παραδειγματιστούμε θετικά από άλλες χώρες που έσπευσαν να ενισχύσουν οικονομικά το κομμάτι του Πολιτισμού; Αναμένουμε από το κράτος να αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα του τομέα μας και να επιτρέψει την πλήρη αναστολή εργασιών για την ασφάλεια όλων μας.


Ζητούμε πρόσβαση σε προγράμματα ανεργίας ή παροχές κοινωνικής πρόνοιας που προορίζονται για άτομα χωρίς εισόδημα που δεν έχουν δικαιώματα επί παροχών ανεργίας.

Ζητούμε εξασφάλιση ειδικού επιδόματος και ασφάλειας για άτομα που δεν εμπίπτουν στα υφιστάμενα μέτρα και αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων κονδυλίων από υπάρχοντα κονδύλια για τον Πολιτισμό προς την ενίσχυση των κινηματογραφικών παραγωγών.

Ζητούμε εξασφάλιση μελλοντικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της εναλλακτικής απασχόλησης εντός ή εκτός του τομέα και ενίσχυση του ταμείου για τον κινηματογράφο για την ανάκαμψη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.


Η επιβίωση της οπτικοακουστικής βιομηχανίας εξαρτάται εξολοκλήρου από τις ενέργειες σας. Βοηθήστε μας λοιπόν να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας μας θα επιβιώσει και θα έχει ευκαιρίες ανάπτυξης, εξέλιξης και άνθησης για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε.


Οι τέχνες αγκαλιάζουν, εκφράζουν και ορίζουν την ψυχή ενός πολιτισμού. Ένα έθνος χωρίς τέχνες θα ήταν ένα έθνος που σταμάτησε να ονειρεύεται. Που έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το παρελθόν, χωρίς καμία περιέργεια για το μέλλον.


Ίσως αυτή η τόσο φοβερή, δυσοίωνη άνοιξη του 2020 μπορεί να γίνει λίγο πιο αισιόδοξη με τη στήριξη σας.


Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

404 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page